Boşanma Davalarında Süreç Nasıl İlerler?

Boşanma davaları günümüzün en çok rastlanılan davalarından biridir. Bu davalarda çiftler arasındaki uyuşmazlıkların artık çözüme kavuşturulamayacak olması ele alınacaktır. Boşanma davası evlilik birliğinin ortadan kaldırılması anlamına gelir. Boşanma davalarında sürecin uzaması ya da kısalması çiftlerin kendi ellerindedir.

Kısa bir boşanma davası yaşayarak evlilik birliğini ortadan kaldırmak isteyen çiftlerin anlaşmalı boşanma davası yolunda ilerlemeleri gerekir. Ancak çiftler arasındaki evlilik birliği farklı sebeplerden ötürü bitiyor ve bu sebepler bir türlü ortadan kaldıramıyorsa dava çekişmeli boşanma davası olarak görülecektir.

Boşanma Davalarında Dilekçelerin Verilmesi

Çiftler arasındaki uyuşmazlıklar artık dayanılmayacak dereceye geldiğinde boşanma sürecinin başlaması gerekli oluyor. Günümüzde boşanma davaları Aile Mahkemelerine verilen yazılı bir dilekçe ile başlatılabiliyor. Bu durum anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarında da geçerli oluyor. Çiftler hazırlamış oldukları dilekçeyi Aile mahkemesine sunarak boşanma sürecinin başlaması için ilk adımı atmış oluyor.

  • Boşanma dilekçesi ister anlaşmalı boşanma ister çekişmeli boşanma davası olsun taraflardan biri tarafından verilir,
  • Davayı açan tarafın dilekçesine binaen karşı tarafa tebligat gönderilir,
  • Tebliğ işlemi sonrasında karşı tarafın bu dilekçeye itirazı için 15 günlük bir süre söz konusudur.
  • Bu tebligata itiraz edilmediği takdirde duruşma için gün ve saat belirlenir,
  • İtiraz oluşması durumunda dava düşer.
  • Boşanma davası tarihinde çiftlerin duruşma salonunda hazır olmaları gerekir. Çiftlerden bir tanesi duruşmaya gitmediğinde ise davanın seyrinin uzaması sonucu ortaya çıkacaktır. Bu bakımdan duruşma gün ve saatinde tarafların mahkemede bulunması şarttır.
  • Boşanma hakimi taraflara boşanma davasına konu olan durumları soracak ve taraflar bu sorulara cevap verecektir.
  • Hakimin tarafları dinlemesinden sonra Hakim, tarafların boşanma konularının ortadan kaldırılamayacak problemler olduğuna karar verirse boşanma olayı gerçekleşmiş olur.

Şayet hakim almış olduğu bilgilerle boşanma durumunun gerçekleşmesine kanaat getirmezse boşanma davası tamamlanmamış olacaktır.

Boşanma Davalarında Kesin Karar

Hakim boşanma davası sırasında tarafların boşanmasına karar verdiğinde bu işlem tarafların birbirinden ayrıldığını göstermez. Bu karar sonrasında taraflara bu karara itiraz edebilmelerine karşı bir aylık süre verilecektir. Bu süre zarfında taraflar hakimin bu kararına itiraz etmez ise gerekçeli karar yazılır.

Gerekçeli karar çiftlerin adreslerine ayrı ayrı gönderilir ve çiftlerin bu kararı tebliğ etmesi için de 7 günlük süre verilir. Taraflar bu karara itiraz etmez ise dava sonuçlanır ve kesin karar yazılır.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Sürecin İşleyişi

Anlaşmalı boşanma davaları adından da anlaşılacağı üzere çiftlerin boşanma konusunda birbirleriyle anlaşmış oldukları durumdur. Anlaşmalı boşanma davalarında çocuğun varlığı ve velayeti konusu da yine çiftlerin ortak kanıya varmış oldukları boşanma davalarını ifade eder.

Anlaşmalı boşanma davalarında davanın açılabilmesi ve sonuçlanabilmesi için;

  • Çiftlerden bir tanesinin dava açmış olması,
  • Çiftlerin evliliklerinin bir yıl devam etmiş olması,
  • Çiftlerin nafaka mal paylaşımı gibi konularda kendi aralarında anlaşmaya varmış olması,
  • Aile birliğinin temelinden sarsılmış olduğunun kanıtı niteliği bulunması gerekir.

Anlaşmalı boşanma davaları tek celsede karara varılan boşanma davalarını ifade eder.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Sürecin İşleyişi

Çekişmeli boşanma davaları çiftlerin anlaşamadığını ifade eden davalardır. Çiftler herhangi bir sebeple ya da birden çok sebep ile birbirleriyle anlaşamayacak durumda olduklarında çekişmeli boşanma davaları ortaya çıkıyor. Bu davalarda süreç anlaşmalı boşanma davalarında olduğu gibi işliyor ancak bu davalarda aldatma ya da terk gibi durumların var olması davanın uzamasına sebep oluyor.

Anlaşmalı Ve Çekişmeli Boşanma Davaları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Toplumumuzda son dönemlerde artış gösteren ve mahkeme süreci oluşturan davalardan bir tanesi boşanma davalarıdır. Boşanma davaları toplum ve aile hukuk kurallarını bir arada sunan içerikler taşır.

Bu anlamda boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları olarak ikiye ayrılmıştır. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları arasında bir takım farklar bulunur. Bu farklardan bir tanesi ve en önemlisi çekişmeli boşanma davasında davayı açan tarafın diğer taraftan daha az kusurlu olmasının gerekliliğidir. Eğer bu durumun tam tersi olursa boşanma davasında boşanma olmayacaktır.

Boşanma davaları hangi aşamada olursa olsun kaliteli bir avukattan destek almayı gerektiren davalardan biridir. Bu davalarda sürecin uzaması demek her iki tarafın da mağduriyet yaşaması demektir. Bu bakımdan boşanma davaları sonlandırılırken mağduriyetlerin ve hak kayıplarının önüne geçilmesinin en kaliteli şekli iyi bir avukattan destek almaktır.

https://www.avukataydinaydar.com/

Başa dön tuşu